logo

•• Otrava z rýb ••

Rybie mäso je veľmi citlivé na pôsobenie mikroorganizmov a preto sa musí jesť a variť kým je čerstvé, pretože sa veľmi rýchlo kazí. Pri teplote okolo 15 oC už behom jedného dňa. Ryby tak môžu byť príčinou otráv z potravín, ktoré sa prejavujú žalúdočnou nevoľnosťou a vyrážkami. Väčšinou ide o otravy spôsobené olejnatými rybami, napríklad sleď, makrela, tuniak, sardinky a pod. Otrava sa prejavuje obvykle dve hodiny po konzumácii kontaminovanej ryby. Príčinou týchto otráv je histamín produkovaný enzýmovým systémom baktérií v rybách z histidínu (aminokyseliny, ktorá sa nachádza v rybej bielkovine). Vážnejšie otravy ako otravy makrelovými rybami môžu spôsobiť kôrovce a mäkkýše, pretože akumulujú morské biotoxíny.

Proti výživovým odporúčaniam konzumácie väčšieho množstva rýb však pôsobia informácie týkajúce sa prítomnosti škodlivých látok v rybách. Ide napr. o nadlimitný obsah ortuti, dioxínov, antibiotík alebo polychlorovaných bifenylov (PCB), ktoré sa hromadia v rybách zo znečisteného prostredia vplyvom potravinového reťazca. Napriek tomu, že sa neustále vykonáva veterinárny dozor nad potravinami umiestnenými na trhu, neodporúča sa konzumácia dravých rýb tehotným ženám.   

 

Zdroje a zaujímavé linky:
http://zdravi.e15.cz/news/check-pro?id=137300&seo_name=priloha-lekarske-listy
http://www.lidicky.cz/clanky/jsou-ryby-vice-zdrave-nebo-nebezpecne-clanek

http://www.vup.sk/index.php?mainID=1&navID=106

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...